Return to site

Authorised Economic Operator

 

AEO tanusítvány

September 28, 2020

AEO (Authorised Economic Operator) - Engedélyezett Gazdálkodót jelent.

Ez egy olyan jogosítvány, mely alapján a vámhatóság az engedélyezett gazdálkodót megbízható partnerének tartja. Az AEO tanúsítvány birtokosa, vámügyeinek intézése, vámárui fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a vámhatóságtól.
Az engedélyezett gazdálkodó szolgáltatásai szempontjából az egész Közösségben megbízhatónak számít, ezért jogosult arra, hogy a Közösség teljes területén kedvezményeket élvezzen. A státuszt valamennyi uniós tagállam vámhatósága elismeri.

Az AEO rendelkezések célja a teljes ellátási lánc biztonságának biztosítása. Az EU ennek érdekében előrehaladott tárgyalásokat folytat, illetve már egyezményeket írt alá harmadik országokkal (különösen: Svájc, Japán, Kína, USA, Norvégia).
A részletszabályokat a Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló 2913/92/EGK tanácsi rendelet végrehajtására vonatkozó rendelkezések megállapításáról szóló 2454/93/EK bizottsági rendelet 14a-14x. cikkei tartalmazzák.

A kifejezés egy minőségbiztosítási rendszert takar, mely rendszer bevezetője különleges elbírálásban részesül a vámhatóságok részéről.

A nemzetközi kereskedelem globalizációja, illetve a növekvő számú terrorcselekmények miatt a Vámigazgatások Világszervezete (VVSZ) elkészített egy keretrendszert (Framework of Standards), amely a vámszakterületen megteremtette a keretfeltételeket a modern és hatékony kockázatkezeléshez, és egyben megalkotta az Engedélyezett Gazdálkodó fogalmát.

Az Engedélyezett Gazdálkodók (AEO) alatt speciális státusszal rendelkező gazdasági szereplőket értünk.


Az engedélyezett gazdálkodó olyan szervezetként definiálható, aki műveletei szempontjából az egész Közösségben megbízhatónak számít, ezért jogosult arra, hogy vámügyeinek intézése, illetve vámkezelései során kedvezményekben részesüljön az Unió teljes területén.

A státuszt valamennyi uniós tagállam vámhatósága elismeri, függetlenül attól, hogy hol állították azt ki.

Igazodva a piaci elvárásokhoz, napjainkban már nem csak egy lehetőség az AEO státusz megszerzése, hanem olyan szintű elvárássá vált, mely nélkül a - tevékenysége során vámárukkal foglalkozó – vállalkozás motivált megszerezni azt.

Társaságunk 2014 óta az Európai Közösség AEO-tanúsítványának birtokosa.

forrás: www.nav.gov.hu